Använd elen på bästa sätt utan att slösa med den i onödan. Här ger vi dig några tips för hur du kan spara el och då minska elanvändningen, spara pengar och få ditt hem ännu mer energieffektivt genom våra enkla tips.
Smart användning av elen gör skillnad
Om du använder elen på ett smart sätt kan du underlätta för den egna plånboken samtidigt som du bidrar till en hållbar framtid. Med ändrade vanor kan du göra stor skillnad.
Ta reda på vad du använder elen till så är det lättare att spara på rätt ställe. Du kan till exempel mäta själv med hjälp av olika enkla elmätare för hushållsbruk. I Varberg Energi-appen kan du följa din elanvändning, få prognoser och se förväntade timpriser i förväg.
Nedan ser du ett urval av tips för att spara på vår gemensamma energi. Energimyndigheten också har sammanställt en mängd tips. Guiden presenterar vad du kan göra, i vilken ordning, samt var du kan få hjälp.
Uppvärmning/Tappvarmvatten
- Se över vilken inomhustemperatur du har. Genom att sänka inomhustemperaturen 1°C sparar man ca 5% av uppvärmningsenergin.
- Sänk temperaturen och stäng dörren till rum som eventuellt inte används.
- Se till att värmen kommer ut i rummen. Om du har radiatorer, se till att inte ha stora möbler eller liknande som hindrar värmen från att effektivt sprida sig i rummet. Har man luft/luftvärmepump, se till att luften kan flöda så fritt som möjligt.
- Se över termostater - fungerar dessa optimalt eller de behöver bytas?
- Tänk på hur mycket varmvatten du använder. Ta kortare duschar och sänk någon grad. Sätt gärna en timer utanför duschen så har du koll på tiden. I genomsnitt kostar duschen ca 1 kWh per 2,5 minuters duschande, så här finns det många kilowattimmar att spara in för de flesta.
- Byt till snålspolande kranar i dusch och kök och se till att inga kranar läcker. Effektiva kranar och duschmunstycken med lägre flöde kan spara cirka 40 procent av varmvattnet.
- Tänk även på att inte diska under rinnande varmt vatten.
- Om du har direktverkande el – kolla upp om du kan få fjärrvärme till ditt hus. Om det inte är möjligt, installera gärna en värmepump för att få ner din elkostnad.
- Se över din fjärrvärmecentral/värmepump/panna, är den rätt inställd, är det någon ventil som läcker osv.
- Täta runt dörrar och fönster med mera.
- Nyttja solens värme. Släpp in den på dagen och låt den värma upp rummen. Dra för gardiner/persienner på kvällen för att behålla värmen inomhus.
- Om man har ventilation med eftervärmningsbatteri, se till att detta inte är inställt på för hög temperatur, alternativt stäng av det helt.
- Byt filter för ventilationsaggregatet.
- Tilläggsisolera vinden.
- Om du vill vädra, stäng av termostaterna på elementen under tiden och vädra snabbt och effektivt i stället för att ha ett fönster lite öppet under längre tid.
Hushållsel
- Stäng av de apparater som inte används. Dra ur mobilladdare när de inte används och låt inte TV/datorer stå i standby-läge.
- Ha rätt temperatur i kyl/frys - inte kallare än +4 i kylen och inte varmare än -18 i frysen. Frosta av frysen, gärna på hösten eftersom det under sommaren bildas mer frost. Islager i frysen tar extra energi.
- Byt ut belysning till LED om den är av äldre modell och använd timer, dimra eller skaffa rörelsedetektor där det går.
- Kör alltid full diskmaskin/tvättmaskin. Tvätta i lägre temperatur, temperaturen på tvättrådslappen är ett max-värde.
- Undvika att använda torktumlare och torkskåp när detta är möjligt. Plocka fram torkställningen.
- Koka med locket på! Det drar bara en tredjedel så mycket energi som att koka utan lock. Laga mat på plattor som passar kastrullen så sparar du energi.
- Ha inte mattor på golv med golvvärme. De gör att värmen inte når ut i rummet lika effektivt.
Kontakta gärna din kommunala energi- och klimatrådgivare. Där finns ytterligare hjälp o råd att ta del av.
Varbergs kommun - Energi- och klimatrådgivning