2025-04-07

Extrema balanskostnader hotar sol och vind

Energimarknadens totala balanskostnader skenade i mars. Flera större marknadsaktörer ställer nu krav på stamnätsoperatörerna att backa från förändringen av balansmarknaden som genomfördes den 4 mars.

Värst drabbade av balanskostnaderna i mars är elproducenter i södra Sverige inom vind- och solkraft som redan långt innan förändringen har kämpat med låga elpriser. 

Automatiserad balansmarknad förändrar elnätet

För en månad sedan genomfördes en omvälvande, men medialt nästan helt förbisedd, förändring på elmarknaden. Lite förenklat uttryckt så skedde en förändring på stamnätsoperatörernas marknadsplats för handel med energi för att balansera elnätet. I Sverige är det Svenska kraftnät (SvK) som är stamnätsoperatör.

Förändringen gick ut på att balanseringsprocessen automatiserades, övergick till 15-minutersupplösning och balanseringen övergick till att bli elområdesbaserad. Innan förändringen genomfördes så påtalade SvK själva att detta skulle kunna generera ”prisfluktuationer och en ny marknadsdynamik”. För att översätta till allmänt språkbruk, så menade de då att det helt enkelt kommer att kosta mer att ligga i obalans och att det i slutändan kommer att påverka alla producenter och konsumenter via elhandelsfakturan.

Höjda balanskostnader för el

Nu när vi kan summera utfallet för mars månad, så har vi också fått facit på detta. Räknar man på officiella siffror från SvK så har medelkostnaden för att ligga i obalans i SE3 varit cirka 5 gånger högre efter att förändringen genomfördes. Det är framförallt kostnaden för att producera mer än prognostiserat och konsumera mindre än prognostiserat som har dragit iväg i mars.

Detta drabbar både konsumenter och producenter men slår extra hårt för vindkraftsproducenter, solparker och villaägare med solceller på taken. Vissa av dessa kan ha avtal med elhandelsbolag som gör att den ökade balanskostnaden initialt snarare drabbar elhandelsbolaget men på sikt kommer detta påverka alla.

Flera större energibolag har framfört kritik gällande att förändringen har genomförts trots en stor osäkerhet runt exakt vilka negativa konsekvenser detta skulle kunna få. Det finns en rädsla för att de negativa konsekvenserna av extrema balanskostnader ska leda till två steg bakåt i genomförandet av en gemensam europeisk balansmarknad, i stället för ett steg framåt.

Risk för stoppad elproduktion

Varberg Energi ser nu en ännu större risk om dessa extrema prisnoteringar skulle fortsätta under vår och sommar. Risken är överhängande att balanskostnaderna för förnybar elproduktion periodvis under sommarhalvåret riskerar att bli högre än själva intäkten för att sälja elen ut på nätet. Detta gäller framför allt sol, men kanske även vissa äldre vindkraftsanläggningar.

Därmed finns det en risk för att vissa solparker och villor slår av sin produktion helt och hållet. Det är raka motsatsen till vad marknaden behöver i ett längre perspektiv.

Vi vill i stället se att dessa aktörer investerar i teknik som gör att man kan fortsätta producera förnybar el över tid men reglera ner korta stunder när elnätet är överbelastat. Med ett negativt kassaflöde är vi rädda för att en stor del av dessa investeringar uteblir, och förändringen blir därmed ett reellt hot med hela energiomställningen.