2024-08-15

Hembesök med batteri i fokus

Det pratas mycket om batterier, stora som små samt fördelarna med dem. Vi tog därför tillfället i akt och besökte Lennart som nu har haft sitt batterisystem installerat sedan starten av 2023. Hur kommer det sig att man skaffar ett batteri och vad finns det för fördelar med att göra det? Det är två av flera frågor som du kommer få reda på när vi besöker hans hem.

Det är en solig måndagsförmiddag när vi ska besöka Lennart och hans villa i centrala Varberg. Vi svänger in på den grusade uppfarten och parkerar. Utanför står Lennart och välkomnar oss dit och redan när vi parkerar skymtar vi solcellerna på taket.

Lennart i hans trädgård med solcellerna i bakgrunden

Kul att vi får komma hem till dig och höra mer om ditt batteri Lennart! Hur länge har du haft ditt batterisystem från Ferroamp och hur kom det sig att du skaffade det?

- Trevligt att ni kunde komma. (Lennart visar vägen mot batteriet som är placerat i garaget). Vi installerade vår anläggning i början på 2023 och driftsatte den fullt ut i maj samma år. Jag hade funderat ett tag på solceller samt lagring och gjorde slag i saken och beställde. Jag valde Ferroamp främst för att det är en svensk produkt med ”smart tänk”. De är något dyrare än konkurrenterna men jag gynnar gärna svenskproducerat. Innan vi installerade solceller så byggde jag redan år 1999 solpaneler för att värma vatten i en ackumulatortank men dessa åkte ner när vi satte upp solceller. Att ta till vara på energin vi har omkring oss har alltid engagerat mig.

Spännande resa du gjort! Hur kom det sig att du tog steget och skaffade ett batteri, har du solceller sen tidigare?

- Att kunna lagra den egenproducerade solenergin någonstans och då i ett batteri är givet tycker jag. Jag kunde såklart valt ett batteri med större lagring än det jag har men det är rätt dyrt med batterier så jag valde att börja med detta. Mitt mål är att i så stor utsträckning som möjligt bli självförsörjande på el.

Ett mål som jag förstått många har, vilket är roligt och det behövs i den stora energiomställningen som pågår. Får jag fråga hur mycket el du producerar om året?

- Vår anläggning producerar ungefär 10 000 kWh. Vi har totalt 26 st solcellspaneler á 450W.

Imponerande, bra jobbat! Är du nöjd med din investering eller vad rekommenderar du andra som går i köptankar?

- Jag är nöjd med vår anläggning och med Ferroamp. So far so good! Ferroamp är flexibelt och relativt lättanvänt samt att det går att koppla upp mot Varberg Energis tjänst Flex Batteri.

Härligt att du trivs med produkten och tjänsten. Stort tack för att vi fick komma på besök och för att vi får dela din energiomställnings-resa. Lycka till i fortsättningen!

- Tack själva, det är kul att kunna inspirera andra till att köpa ett batteri och ta vara på solenergin.

Lennart vid hans batterisystem