Solbruk i jordbrukslandskap
För att nå klimatomställningsmålen så har EU som uppdrag att finna nya innovativa lösningar. I ett Interregprojekt som medfinansieras av Europeiska Unionen har därför fått medel beviljat för att undersöka utbyggnation av så kallade solbrukssystem.
I projektet som Hushållningssällskapet Halland leder finns flera partners där Varberg Energi är en. Målet med projektet är att främja förnybar energi och genom det hitta nya vägar och möjligheter, där solceller på åkermark inte behöver utesluta möjligheten för jordbruk.
Det projektet kommer att undersöka är om det går att kombinera solenergi och jordbruk på samma mark och samtidigt få ut det mesta av både solenergin och jordbruket. Om detta ska fungera behövs det både testning och analys. Hur kan man till exempel kombinera solceller, grödor, jordbruksmaskiner och energilagring i praktiken?
- Som en del i vårt arbete på Varberg Energi tar vi lärdom av forskningen och ser hur vi kan implementera solbruk på nuvarande och kommande solcellsparker samt vilka nyttoeffekter som kan skapas och stödjas. Med demonstrationsmiljöer i Sverige och Danmark syftar projektet till att skapa hållbara lösningar för både livsmedelsproduktion och energiförsörjning vilket vi tycker stämmer överens med vårt hållbarhetsarbete som helhet, säger Helen Wikström och Henrik Lönnkvist, ansvariga för projektet på Varberg Energi.
Projektägare är Hushållningssällskapet Halland och övriga projektpartners är AgroIntelli, d-fine, European Energy, HighFive, Högskolan i Halmstad, Region Halland, RISE, Samsø kommun och Solelgrossisten
Läs mer om solbruk på Interegs hemsida.