2024-09-04

Tjänar pengar på att stötta elsystemet

Bolaget Varberg Timber har en solcellsanläggning som producerar stora mängder el varje år. Med hjälp av ett nytt batterilager kan nu företaget utnyttja mer av den egna elproduktionen och tjäna pengar på att stötta Svenska kraftnäts elsystem.

Sedan ett par år tillbaka har träförädlingsföretaget Varberg Timber en större solcellsanläggning som producerar ungefär 800 megawattimmar per år. Med hjälp av en investering i ett större batterilager på 700 kilowatt kan de nu öka sin egenanvändning av elproduktionen och förbättra energiprestandan.

– Med batteriet är det möjligt att kapa effekttoppar för att hålla elnätsavgifterna låga. Eftersom elpriset varierar över dygnet är det fördelaktigt att lagra energi i ett batteri och använda elen därifrån när priset är högre, förklarar Varberg Timbers vd Mattias Johansson.

två män står framför ett stort batteri och diskuterar
Henrik Näsström, Marknadschef Varberg Energi, och Mattias Johansson, Varberg Timber framför batterilagret.
Foto: Sören Håkanlind

Tjänar pengar på batterierna

Varberg Timber deltar också i Varberg Energis satsning Nätflex. Genom att hjälpa Svenska kraftnät med frekvensbalansering och låta batteriet stötta elsystemet får Varberg Timber avkastning på sin investering. Under den första månaden har bolaget tjänat drygt 165 000 kronor på att tillhandahålla sina batterier mot Svenska kraftnät. Hittills har de dock inte kunnat använda batterierna lokalt mot fastigheten då det behöver några veckors ytterligare utvecklingstid.

Henrik Näsström, marknadschef på Varberg Energi, förklarar att målet på sikt givetvis är att använda batteriet både lokalt i fastigheten och centralt ut mot flexmarknader.

– Även om det är stödtjänstintäkterna man tjänar mest pengar på i dagsläget kan det vara nya förutsättningar om några år, säger han.

Vill utöka batterilagringen

Varberg Timber arbetar alltid för att förbättra verksamheten genom smarta investeringar, förklarar vd:n Mattias Johansson. Tidigare har bolaget investerat i egna värmepannor som förbränner det virkesavfall som uppstår i verksamheten och på så sätt täcker det hela fastighetens värmebehov. Nu vill de också utöka batterilagringen.

– Vi har planer på ytterligare 400 kilowatt. Det är roligt att se när stödtjänstintäkterna rullar in kontinuerligt och summorna är större än jag trodde. Samtidigt känns det bra när man inser att vi faktiskt stöttar elsystemet, säger Mattias Johansson.

 


 

Nätflex - en flexibel framtid

Batterisystemet hos Varberg Timber ingår i Varberg Energis virtuella kraftverk Nätflex som når kunder över hela Sverige. Idag finns drygt 1 000 anläggningar uppkopplade som i någon form tillför flexibilitet till elsystemet, allt ifrån laddstationer för elbilar till mindre hembatterier och större batterianläggningar.

Har ni redan laddstationer installerade eller funderar på att investera i ett batteri för ert företag eller bostadsrättsförening? Då kan ni spara och tjäna pengar genom att använda resurserna effektivare och delta i Nätflex. 

Läs mer om Flextjänster för framtidens företag.