Fiberinstallation handbok
Fiberinstallationshandboken är till hjälp för dig som ska installera fiberanslutning i Varbergs öppna stadsnät - net@seaside. Läs gärna igenom allt först, innan du bestämmer anslutningspunkt och börjar gräva. På slutet finns även tips och en checklista för att underlätta processen.
Du gräver själv på din tomt och möter upp där Varberg Energi lämnat av tomrör. Rör och markeringsband/söktråd får du av oss. Lämpligt grävdjup kan variera, men ca 40-50 centimeters djup är bra. Bredden på schakten behöver inte vara större än att tomrör och söktråd får plats.
Innan du börjar gräva – fundera på var du vill gå in med fibern i din fastighet, för det är dit du skall gräva. När tomröret ligger i marken skall du INTE fylla igen vid huskroppen eller där du möter upp Varberg Energis tomrör. Detta kan göras först när installationen är färdig.
Har du besvärliga underlag kan det i många fall vara bättre att gräva runt dessa även om det blir längre grävning. Är det berg eller andra hinder så att det blir för grund schakt går det bra att förlägga en grövre slang. Dra sedan 12 mm-slangen inuti den grövre slangen.
Är du osäker på var det går ledningar i marken på din tomt? Be i så fall berörda parter att komma och göra en utmärkning eller anmäl på Ledningskollen var du tänkt gräva. Du ansvarar själv för ledningar på egen tomt.
Länk till Ledningskollen.se (öppnas i nytt fönster)
- Vi blåser fram fiberkabeln till huset. Ni mäter upp hur mycket som går åt från utsida vägg fram till den plats där ni vill placera fiberuttaget. Vår montör drar sedan in fiberkabeln i huset.
- Du hämtar en 12 mm-slang på Varberg Energi. Mät upp antal meter som går åt på tomten. Slangen dras upp en meter ovan mark.
- Markeringsnät med söktråd dras upp så den är åtkomlig ovan mark. Markeringsnät får ni när ni hämtar slang.
Tomrör och markeringsband/söktråd hämtar du på Varberg Energi. Mät upp hur mycket tomrör som behövs och lägg sedan på tre meter extra. När du placerat ut tomröret skall det finnas cirka en meter extra i tomrör båda ändarna.
Innan du lägger ut röret så se till att plugga båda ändarna för att förhindra att grus, vatten, damm och smuts letar sig in i det, eftersom sådant kan försvåra fiberblåsningen. Du erhåller två plugg från oss. Alternativt kan slangen vikas i båda ändarna och tejpas. Söktråden placeras 10 cm ovanför tomröret och är det sista som placeras innan schakten fylls igen.
Tomröret ska aldrig dras in i huset, utan lämnas utanför ytterväggen.
Våra montörer tätar alltid hålet efter att fiberkabeln dragits in i huset. Vid nybyggnation ska röret förläggas tillsammans med elkabeln (elservis) och dras upp i fasadmätarskåpet.
4. Fiberuttaget levereras och monteras av vår montör. Mått 13 x 22 cm. 4 cm djup.
5. Bostadsswitch levereras av vår montör när fiberkabeln skall anslutas i fastigheten. Mått 22 x 14 cm. Höjd 3 cm. Placeras i anslutning till fiberuttaget.
6. Anslutningskabel (1 m) mellan uttag och switch levereras av vår montör när kabeln ansluts i fastigheten.
7. Eget arbete – förläggning av 16 mm flexslang från utsida vägg till den plats där ni vill placera fiberuttag och bostadsswitch. Observera att borrning genom vägg bör utföras med lutning utåt för att undvika inträngning av vatten.
8. OBS! Flexslangen skall räcka ner till 12 mm-slangen.
Nu är det dags att göra hål i väggen för den inkommande fiberkabeln. Du bestämmer själv placeringen av hålet. Från utsidan av fastigheten till den plats inomhus där du vill att utrustningen ska sitta, ska det dras ett rör (16 mm tomrör).
Håltagning och rör står du som fastighetsägare själv för. Tänk på att inte gå igenom ventiler, dörr- eller fönsterkarmar då dessa kanske ska bytas i framtiden.
Håltagning kan även göras av vår montör mot en extra kostnad. Där utrustningen ska sitta ska det även vara el framdraget, så att allt kan kopplas ihop på ett enkelt och smidigt sätt.
Vi monterar skydd över rören på utsida vägg när vi utför indragning och anslutning av fiberkabeln.
- Planera håltagningen noga. Funderar du på att till exempel byta panel, är det inte roligt att ha fiberkabeln indragen i den gamla panelen.
- Glöm inte att plugga båda ändarna av tomröret innan det placeras i schakten.
- Tänk på att behandla tomröret varsamt med mjuka böjar så det inte blir veck. Uppstår veck på tomröret så måste det nämligen bytas ut, då det är omöjligt att blåsa fiber i ett skadat tomrör.
- Har du besvärliga underlag kan det i många fall vara bättre att gräva runt dessa, även om det blir längre grävning.
- Tänk på att placera bostadsswitchen så du underlättar om du vill bygga ett eget fastighetsnät, det vill säga med uttag till tv, dator, telefon med mera.
- Har du fast telefoni sedan tidigare och vill behålla samma telefonnummer som innan, även om du tecknar telefoni via fiber? Säg inte upp ditt abonnemang innan fiberanslutningen är klar.
- Uttagsnumret är unikt för varje fastighet/lägenhet.
- Har du frågor kring speciallösningar så prata med oss.
Har du frågor kring din anslutning eller vill felanmäla något? Kontakta då din tjänsteleverantör för TV, telefoni eller internet.
CHECKLISTA
(checklista för nedladdning som utskriftbar pdf, öppnas i nytt fönster)
- Skicka in avtal till Varberg Energi angående net@seaside. Notera inskickat datum.
- Du får bekräftelse på ditt avtal från Varberg Energi.
- Du får ”Färdiganmälan” eller annan information från Varberg Energi. Om du inte avser bygga fastighetsnät, se nr 5.
- Om du avser att bygga ett fastighetsnät - kontakta din elinstallatör eller datanätsinstallatör. Notera datum.
- Fastighetsägare, elinstallatör/datanätsinstallatör skickar in färdiganmälan till Varberg Energi. Håltagningen är nu klar och tomrör finns fram till platsen för bostadsswitchen.
- Varberg Energi drar in fiberkabeln genom tomröret fram till byggnaden.
- Varberg Energi kontaktar dig för att boka tid för installation. Vid överenskommen tid monterar vi bostadsswitchen och kopplar in fiberkabeln i fiberuttaget som placeras intill platsen för bostadsswitchen (eftersom det krävs specialistkompetens kommer Varberg Energi att besöka dig med olika personal vid dessa tillfällen). Notera datum.
- Läs noga igenom tjänsteleverantörens villkor och informationsmaterial. Tänk på att det kan vara leveranstid efter din beställning.
- Välj den tjänsteleverantör för tv, telefoni och/eller internet som passar dig bäst.
- Skicka in dina avtal till de tv-, telefon- och internetleverantörer du valt. Dessa kanaler ingår i nätavgiften: SVT1, SVT2, SVT24, TV4, SVT1 HD, SVT2 HD, Barnkanalen och Kunskapskanalen. För att kunna se på dessa kanaler behöver du en digital-tv-box. Notera datum då du skickat in dessa.
Du bestämmer själv
I net@seaside finns det ingen operatör eller nätägare som bestämmer vad du som kund ska få tillgång till. Istället låter vi flera olika, oberoende leverantörer konkurrera om tjänsterna. Du väljer själv vilken leverantör du vill ha till respektive tjänst, utan att bli låst. Du behöver inte heller välja samma för tv, telefoni och internet, vilket också ger valfrihet. Fri konkurrens innebär fler, bättre och billigare tjänster. Det tycker vi är bra – både för oss och för dig som kund.
Varbergs öppna stadsnät - net@seaside
Välkommen som kund i net@seaside och Varbergs stadsnät - det öppna nätet där tv, telefoni och internet samsas i en och samma fiberkabel. Du kan välja och vraka mellan mängder av olika tv-kanaler – allt ifrån populära filmkanaler, barnkanaler och kunskapskanaler till sport, action och dokumentärer. Med en anslutning till net@seaside kan du dessutom få billigare telefonräkningar och ett internet med hastigheten 10 000 Mbit/s. Inte så dumt, eller hur?